زمین پاک در لبه پرتگاه

به گزارش ایرنا، روز جهانی زمین پاک به منزله آگاهی بخشی به عموم مردم است که هوای زمین پاک را داشته باشند و نگذارند که زمین پاک که حق همه موجودات است از دست برود.

به گزارش ایرنا، روز جهانی زمین پاک به منزله آگاهی بخشی به عموم مردم است که هوای زمین پاک را داشته باشند و نگذارند که زمین پاک که حق همه موجودات است از دست برود.

روز جهانی جشن گیاه آوری یا زمین پاک هر ساله در 22 آوریل مصادف با 2 اردی بهشت مردم سراسر جهان مراسم ویژه با آداب متفاوت را در این روز برای قدردانی از مواهب زمین، منابع و ذخایر طبیعی، داشتن زمینی پاک و بدون آلودگی برگزار می کنند.

فرهنگسازی چند بُعدی و چند ساحتی در خصوص حفاظت از زمین که به عنوان یکی از بزرگترین میراث های تمام دوران برای همه موجودات در سراسر جهان مطرح است؛ مورد تاکید است و از این رو کاهش زباله ها و رعایت قانون زمین پاک از مهمترین دغدغه های کنشگران محیط زیستی و اجتماعی است.

فرونشست و فرسایش خاک رفیقان نارفیق زمین

علاوه بر تولید زباله؛ فرونشست و فرسایش «خاک» که یکی از عناصر حیاتی تشکیل دهنده زمین است باعث بروز خسارت های جبران ناپذیری به زمین شده است چرا که این فرسایش گاهی به وسیله بادها و گاهی به وسیله باران و سیلاب انجام شده است.

براثر خشکسالی و تغییرات اقلیمی، الگوی بارش از برف به باران تبدیل شده است و دماهای حداقل در زمستان و حداکثر در تابستان افزایش پیدا کرده است که این زنگ خطری برای زمین است.

خشکسالی موجب بروز گرد و غبار محلی و بروز برخی بیماری ها در جنگل ها و مراتع می شود در همین ارتباط برای پیشگیری و کاهش آثار خشکسالی، ستاد پیشگیری و مقابله با خشکسالی فعال شده است.

در چهارمحال و بختیاری نیز علاوه بر خشکسالی و تولید زباله فرسایش خاک بیش از میانگین کشوری است و میانگین فرسایش خاک در این استان سالانه 16.7 تن در هکتار است که این میزان فرسایش در کشور 15 تن و در دنیا پنج تن در هکتار برای یک سال گزارش و ثبت شده است.

توپوگرافی، ارتفاع، شیب، بارش ها، شرایط اقلیمی، تخریب در عرصه های ملی، چرای بی رویه، تخریب عرصه های جنگلی و بهره برداری های غیراصولی از مهم ‎ترین عوامل فرسایش خاک است.

به عقیده کارشناسان، حجم بالای تولید زباله بار سنگینی است که انسان بر دوش طبیعت گذاشته است که در ایران تولید زباله بسیار بالاتر از حد استاندارد جهانی است و این مساله تهدید بزرگی برای طبیعت و محیط زیست کشور است.

من رفیق صمیمی زمین پاک هستم

برای حفاظت از زمین پاک، انسان هایی نیز هستند که داوطلبان و بدون چشم داشتی وارد گود می شوند و در زمین زمین پاک بازی می کنند تا همیشه چیز به نفع محیط زیست تمام شود.

جلیل مقدس از شهروندان چهارمحال و بختیاری در شهرستان فرخشهر درباره اینکه چه شد وارد گود حفاظت داوطلبانه از زمین پاک شده است؟ می گوید: چند سال است در زمینه تفکیک پسماندهای خشک و تر در فعال هستم و از محل تحویل پسماندها بیش از 800 میلیون ریال(80 میلیون تومان) به مووسسه های خیریه، آموزشی و ورزشی اختصاص داده ام.

وی ادامه می دهد: در این مدت مانع از ورود بیش از 150 تن زباله شیشه به طبیعت شدم و آنها را برای بازیافت به کارخانه های شیشه در نقاط دیگر کشور منتقل کرد.

این معلم و فرهنگی بازنشسته فعال محیط زیست ادامه می دهد: کارگاه بازیافت نیکوکاری پلاستیک و شیشه را با مجوز رسمی از امور صنفی از سال 1397 در زمینه فرهنگسازی، تفکیک پسماندهای خشک و تر که عمده در ارتباط با خانواده ها و مدارس فرخشهر نیز دایر کردم.

مقدس می گوید: از محل تحویل پسماندهای خشک تمیز به مراجعه کنندگان، اجناس بهداشتی تحویل و یا معادل وجه خرید آنها به حساب مووسسه های خیریه، بیماران، ورزش بسکتبال در شهرستان فرخشهر و یا امور آموزشی جهت خرید گوشی موبایل و نوشت افزار برای دانش آموزان اقدام کرده ام.

همراه زمین پاک شوید

متولی مشخص در خصوص فرهنگسازی و نظارت درباره زمین پاک سازمان حفاظت محیط زیست است که گاهی گلایه های محیط بابان نسبت به رعایت نکردن قانون پسماند و تفکیک زباله از مبدا شنیدنی است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به وضعیت و توپوگرافی استان گفت: طرح مدیریت پسماند استان تاکنون اجرایی نشده و استان در زمینه مدیریت پسماند در وضعیت قابل قبولی ندارد.

محسن کریمی با اشاره به شعار جهانی روز زمین پاک با عنوان «توان ما زمین ما با تمرکز بر انرژی تجدیرپذیر » و شعار ملی سازمان حفاظت محیط زیست با نام انرژی پاک زمین پاک افزود: روزانه بیش از 725 تن و سالانه بیش از 264 هزار تن زباله خانگی در استان تولید می شود که مدیریت نادرست زباله باعث بروز خطرات زیاد برای سلامت انسان، محیط زیست و حیات وحش و منابع آبی و خاکی استان می شود.

به گفته وی، یکی از مهمترین مسائل موجود در حوزه زیست محیطی در استان بحث آلودگی آب و خاک و بزرگترین چالش استان برای آلودگی آب و خاک ، نبود مدیریت پسماند و پساب است و تاکنون با توجه به پرونده های تشکیل شده برای برخی از شهرداران، دهیاران و بخشداران، متولیان پسماند و پساب در دستگاه قضا، هنوز این طرح در استان اجرایی نشده است.

وی با استناد به ماده 7 قانون مدیریت پسماند گفت: در چهارمحال و بختیاری هنوز طرح تفکیک زباله از مبدا و احداث کارخانه کمپوست و بازیافت استان انجام نشده ا ست و سازمان حفاظت محیط زیست تنها به عنوان یک نهاد متولی نظارت بر وضعیت دفن پسماند استان است.

کریمی افزود: به استناد ماده 7 قانون مدیریت پسماند، شهرداران، دهیاران، بخشداران و مجموعه وزارت کشور به عنوان متولی مدیریت پسماند هستند و محیط زیست به عنوان یک نهاد نظارتی، بر مدیریت پسماند نظارت دارد که شهرداران، دهیاران و متولیان متخلف را به مراجع قضایی معرفی می کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه دفن پسماند و جانمایی مراکز دفن پسماند یک راهکار اشتباه و غیراصولی برای مدیریت پسماند است و منجر به آلودگی آب، خاک و از بین رفتن سیما و منظر شهر و روستا و انتشار بوی نامطبوع در سطح ا ستان می شود افزود: در سال گذشته 211 شهرداری، دهیار و بخشداری متخلف در حوزه مدیریت پسماند به مراجع قضایی معرفی شدند.

مدیریت نامناسب فاضلاب صنعتی و بهداشتی معضل زیست محیطی

کریمی افزود: نبود مدیریت فاضلاب بهداشتی و صنعتی از دیگر دلایل آلاینده آب و خاک در استان است و برای کاهش تخلفات در این حوزه اداره کل محیط زیست استان دستگاه های اجرایی وصنایع متخلف را به مراجع قضایی معرفی می کند.

به گفته وی، هم اکنون بیش از 85 درصد صنایع استان مجهز به سیستم تصفیه فاضلاب هستند و تنها 67 درصد استان از لحاظ جمعیت به سیستم تصفیه فاضلاب شهری و روستایی متصل است.

وی افزود: چهارمحال و بختیاری یکی از استان های هدف گردشگری است و زمین پاک و مراکز گردشگری مناسب اولویت نخست در استان برای افزایش سرمایه گذاری و تقویت گردشگری است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری حذف تمام عوامل و پتانسیل آلودگی زیست محیطی از جمله فاضلاب و پسماند را 2 سال آینده به عنوان اولویت نخست در استان عنوان کرد و گفت: برای طرح مدیریت پسماند در استان از طرف صندوق مالی محیط زیست و وزارت کشور حمایت انجام خواهد شد.

به گزارش ایرنا، 15 درصد مساحت چهارمحال و بختیاری جزء مناطق چهارگانه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست استان قرار دارد که 9 منطقه تحت مدیریت محیط زیست استان شامل 6 منطقه حفاظت شده، یک اثر طبیعی ملی، یک پناهگاه حیات وحش و یک پارک ملی است.

در استان چهارمحال و بختیاری 433 گونه جانوری و یکهزار و 360 گونه گیاهی شناسایی شده است.

نظرات

captcha